2023. február 06., hétfő

SZTE WiFi

Az SZTE területén az ESZK által nyújtott WiFi szolgáltatásokat a felhasználás célja szerint két nagy csoportba oszthatjuk:

  • Központi szolgáltatások
  • Helyi erőforrások elérése

A szolgáltatásokat a kliens gépére telepített, vagy az operációs rendszer részét képező supplicant használatával lehet igénybe venni.

Minimális hardver követelmény:

Egy olyan hálózati kártya, amely támogatja a következőket:

  • 802.11 a/b/g/n WiFi szabványok támogatása
  • WiFi titkosítás: WPA/WPA2 Enterprise TKIP/AES

Minimális szoftver követelmény:

Bármilyen operációs rendszer, amelyik támogatja a WiFi-s hozzáférést.

A felhasználók azonosítása

A felhasználók azonosítása felhasználói azonosítóval és hozzá tartozó jelszóval történik. A felhasználói azonosító az ETR-login (más néven ETR-es felhasználói azonosító), a jelszó pedig az ETR-loginhoz tartozó jelszó. A felhasználói azonosító a következőképp néz ki: ETR-login@wifi.u-szeged.hu, például xyuvwzq.sze@wifi.u-szeged.hu. Az ETR-login az ETR elérési joggal rendelkező felhasználók nagy részénél megegyezik az EHA-kóddal. Ebben az esetben elektronikusan tudnak szolgáltatást igényelni a www.wifi.u-szeged.hu címen. Akinek nincs ETR-loginja, papíron tud csak szolgáltatást igényelni.

Igénybe vehető szolgáltatások:

Központi Internet elérés (szte-wifi)

Ezt az üzemmódot jellemzően akkor használjuk, ha a WiFi kliens (egyetemi oktató, dolgozó vagy aktív státuszú hallgató) az Egyetem központi szolgáltatásait vagy a külső hálózatokat kívánja elérni. A szolgáltatást a felhasználói azonosítóval és jelszóval lehet igénybe venni. A szolgáltatás igénylésének menetét itt lehet elolvasni. A rendszer felépítése ezen az ábrán látható.

Eduroam (eduroam-szte)

Ezt az üzemmódot akkor használjuk, ha a WiFi kliens (egyetemi vagy vendég oktató, dolgozó vagy hallgató) a külső hálózatokat kívánja elérni, és rendelkezik eduroamos azonosítóval. A szolgáltatást az eduroamos felhasználói azonosítóval és jelszóval lehet igénybe venni. A rendszer felépítése ezen az ábrán látható.

Local switching (szte-lan)

Ezt az üzemmódot jellemzően akkor használjuk, ha a WiFi kliens (egyetemi oktató vagy dolgozó) egy adott épület helyi erőforrásait kívánja elérni. Ezt a szolgáltatást is azzal a felhasználói azonosítóval és jelszóval lehet igénybe venni, mint a központi Internet elérést. A szolgáltatás igénylésének menetét itt lehet elolvasni. A rendszer felépítése ezen az ábrán látható.

Információs (szte-informacio)

Ezt az üzemmódot a fentebb felsorolt szolgáltatások használatának bemutatására használjuk. A szolgáltatást úgy hoztuk létre, hogy kizárólag csak az információs lapokat tartalmazó weboldalakat lehessen elérni. A webszervert a következő címen lehet elérni: http://10.10.14.1.
 

Szegedi Tudományegyetem
Egyetemi Számítóközpont
6720 Szeged, Árpád tér 2.

© Szegedi Tudományegyetem 2013